pondělí 29. prosince 2014

Barevná typologie- úvod

Většina z vás už jistě slyšela o barevné typologii a máte v povědomí, že  jsou lidé pomyslně roztříděni do jakýchsi barevných typů, skupin, kam spadají a které následně mohou pomoct při výběru vhodných barev na vlasy, líčení a oblečení či šperků.
 Jsou 4 základní typy- jarní, letní, podzimní a zimní, které se ale dále dělí a případně se různě mísí, to zde ale zavádět nebudu, jelikož někdy může být velmi těžké člověka zařadit do nějaké ze základních skupin, natož pak hledat v těchto podskupinách. :D
Jaro, léto, podzim a zima jsou tedy podskupiny, ale co o nich dále víme? První dva, tedy jarní a letní jsou zpravidla jemnější, méně výrazné, světlejší typy a podzimní a zimní jsou obecně typy výraznější, tmavší. Dále se typy dělí na teplé a studené. Studené představují letní a zimní, teplé zastupují jarní a podzimní.
  Prvním problémem pro mnohé může být samotné určení, zda jste teplý či studený typ. Poměrně lehce se to dá zjistit sehnáním barevných šátků a jejich následné přikládání k obličeji. Zkusme střídavě přikládat teplé a studené odstíny a povšimnout si, které barvy váš obličej zvýrazní, rozzáří a ztratí se drobné nedokonalosti a budete vypadat zdravě a svěže. Například pokud podle šátků zjistíte, že jste studený typ, rozhodujete dále mezi zimním a letním. Letní typ je světlejší, jemnější a proto si opatříme šátek tohoto typu, například světle modrá, starorůžová či šedá. Zimní typ je výraznější, proto mezi zastupující barvy patří např. neonově růžová, bílá, černá, citronově žlutá či jedlová zeleň.
  Další možností je prohlédnout si žíly na zápěstí a určit, zda mají spíše nazelenalý, nebo namodralý nádech. V případě, že jsou spíše do zelena, jste pravděpodobně teplý typ. Pokud jsou více do modra, tak jste pravděpodobně studený typ. Samozřejmě tyto zkoušky provádějte na denním světle!:)
 V dalších článcích bych ráda rozebrala podrobněji jednotlivé typy. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat